Czy miód jest zdrowy?

O cudownych właściwościach leczniczych i odżywczo-nawilżających miodu na pewno słyszeli już wszyscy. Czy jednak wszystkie te opinie są udowodnione i faktycznie miód można uznać za produkt zdrowy? Oraz czy warto stosować zarówno kosmetyki na bazie miodu, jak i produkty lecznicze?

Zdrowe odżywianie a miód

Nie każdy wie, że spożywanie miodu to spożywanie (w śladowych ilościach) aż 21 pierwiastków pożądanych przez ludzki organizm (są to m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan). Pamiętajmy jednak, że inne produkty, na przykład niektóre owoce i warzywa, mogą mieć ich w sobie mniejszą ilość, ale większe stężenie. Do tego dochodzi kwestia cukrów – miód ma ich znacznie więcej i choć są to cukry naturalne (głównie fruktoza i glukoza, w mniejszej ilości sacharoza), zdrowe odżywianie nie powinno iść z nimi w parze. Regularnie spożywane cukry nie sprzyjają zdrowej diecie, unikać ich powinny więc osoby otyłe, a tym bardziej osoby cierpiące na cukrzycę. Dobrze, gdy miód pojawia się w diecie niesystematycznie, znacznie lepiej sprawdza się jako kosmetyk niż element codziennej diety.

Miód w medycynie….

…podobno ma zastosowanie bardzo szerokie. Mówi się o jego właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Polecany jest również jako lek przeciwbiegunkowy, pomagający z wykrztuszaniem, uodparniający, moczopędny. Wiele jednak zależy od rodzaju miodu, na przykład najpopularniejszy miód wielokwiatowy wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk stopujący rozwój bakterii, natomiast miód spadziowy stosowany jest w leczeniu chorób układu oddechowego oraz ma właściwości moczopędne.

Mówi się, że im lepszy miód, tym ciemniejsza jest jego barwa, ponieważ im ciemniejsza barwa miodu, tym więcej zawiera on w sobie przeciwutleniaczy. Czyli związków chemicznych, które usuwają z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. A czy wiesz, że równie bogatym źródłem składników odżywczych jest inny produkt z pasieki – pyłek pszczeli? Przede wszystkim wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii, chroni wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, a także wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Za sprawą dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów może poprawić wzrok.

Miód w kosmetyce

Miód to środek o bardzo wysokim spektrum działania. Choć najczęściej wykorzystywany jest w leczeniu zmian skórnych oraz trądziku, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, nie są to jego jedyne możliwości. W połączeniu z innymi naturalnymi składnikami (takimi jak mleko migdałowe, olej lniany tłoczony na zimno, owoce makadamii i inne) jest składową wielu kosmetyków nawilżających do skóry i włosów, do tego miód od dawana stosowany jest jako lekarstwo na spękane usta i pięty. Ponad to jako składnik, który możemy przetrzymywać w domu przez długi okres ważności, nadaje się do wytwarzania kosmetyków samodzielnie, w postaci peelingu, maseczek na twarz czy jako produkt do olejowania włosów, w połączeniu z oliwą z oliwek.

Nie na darmo mówi się więc o miodzie, że to „płynne złoto”. Nie chodzi jedynie o jego kolor, ale i o wartości zdrowotne. Pamiętajmy jednak, że miód może mieć właściwości mocno uczulające, dlatego najpierw upewnijmy się, że nie mamy na niego alergii.