Dobrodziejstwa ekologicznego targowiska

Coraz więcej miejsc przekształca się w punkty, oferujące produkty bio. Pozytywny trend stanowi świetną okazję do poznania zdrowych wersji znanej nam żywności. Brak przetworzenia oraz zbędnych konserwantów przyciąga sporą ilość klientów. Od czego więc trzeba zacząć? Na co należy zwrócić uwagę?

Doskonałe miody

Jednorazowa przechadzka po bio market Kraków może skutecznie pochłonąć nasz czas. Jednak trudno powstrzymać chęć ujrzenia i dotknięcia poszczególnych warzyw, owoców czy mięsa lub ryb. Dominuje natura a zapachy dookoła roznoszą przyjemną, domową woń. Pokonując kolejne alejki, dostrzeżesz miód akacjowy. Słodki przysmak rozsiewa niesamowicie kwiatowy aromat. Natomiast słomkowa barwa oraz płynna konsystencja generują duet idealny, który sprawdzi się podczas przygotowywania różnorodnych potraw. To nie wszystko. Specjaliści poruszają niejednokrotnie aspekt zdrowotny słodkiego nektaru. Liczne dolegliwości układu pokarmowego pójdą w zapomnienie. Bóle żołądkowe natychmiastowo znikną. Ponadto miodek rewelacyjnie ukoi zapalenie pęcherza lub kamicę nerkową. Stosujmy produkt jako środek prewencyjny, mogący uchronić organizm przed zakażeniem. Jeżeli dopadnie Cię przeziębienie, specjał połączony z gorącą herbatą zdziała cuda.

Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3

Świeże ryby Kraków charakteryzuje głęboki, morski smak. Nie wyczujemy żadnej stęchlizny. Pod wpływem nacisku będą sprężyste i jędrne. Chwyć po makrele, śledzie, pstrągi, łososie oraz wiele innych. Wybór jest ogromny. Ludzki organizm nie wytworzy samoistnie wartościowych kwasów, dlatego dostarczenie odżywczych substancji wraz z rybami lub suplementami okazuje się kluczowe. Jednak wciąż zdecydowanie polecamy pierwszą opcję. Dojmujące choroby serca oraz układu krążenia a dokładnie ryzyko ich powstania zostanie stanowczo ograniczone. Seniorzy rzadziej cierpią na demencję, odporność każdej osoby diametralnie wzrasta. Istotne, by ryby piastowały naczelny element naszego jadłospisu.

Herbata poddana fermentacji

Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o sfermentowanym napoju, naturalna kombucha może przypaść Ci do gustu. Kombuchę pozyskujemy ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji. Wykorzystujemy grzybek herbaciany, częściej nazywany mianem SCOBY. Specyficzny słodkawo-kwaśnawy smak ma tysiące zwolenników na całym świecie. Warto więc spróbować nieznanego dotąd wytworu. Własnoręcznie przygotowane napary poddawane są określonemu procesowi, dzięki któremu otrzymujesz całość w szklanej buteleczce.

To tylko kilka przykładów niezaprzeczalnych dobrodziejstw natury. Pochwal się swoimi znakomitymi łupami. Czekamy!