Higiena, dezynfekcja i zdrowe odżywianie - wszystko, co musisz wprowadzić w swoim obiekcie gastronomiczno-hotelarskim

Podejmując się działalności, w której świadczyć będziemy usługi dla różnych osób, należy zapoznać się z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W takich branżach jak gastronomia i hotelarstwo prym wiodą niewątpliwie regulacje związane z zachowaniem higieny i bezpieczeństwem zdrowia podejmowanych przez nas gości.

Higiena i dezynfekcja to podstawa

Dziś nikogo już chyba nie dziwi widok specjalnych stacji dezynfekujących, rozstawionych w różnych punktach sklepów, restauracji czy hoteli. Po roku 2020 świadomość społeczna w zakresie higienicznych zachowań zdecydowanie wzrosła i nawet Ci bardziej sceptycznie nastawieni zaczęli przestrzegać podstawowych zasad sanitarnych. Oczywiście w obiektach gastronomicznych i noclegowych odpowiedni reżim sanitarny zawsze powinien być zachowany, a zatrudniona na jego terenie załoga winna posiadać stosowne zaświadczenia, niemniej jednak umiejscowiona przy głównym wejściu stacja higieniczna, to dobry sygnał dla wkraczających w nasze progi. W końcu udostępniając im takie stanowisko z dezynfekującymi środkami, dbamy o zdrowie wszystkich odwiedzających nas gości.

Nie to samo co dezynfekcja

Poza oczywistymi poniekąd zasadami zachowania higieny, na terenie obiektów świadczących usługi gastronomiczno-hotelarskie, należy bezwzględnie zadbać o innego rodzaju ochronę otoczenia. Zapewne każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że tam, gdzie mamy do czynienia z dużą ilością odpadków najróżniejszego pochodzenia, o niechcianych gości w postaci insektów nie jest wcale tak trudno. Pominięcie tej kwestii może prowadzić do rozmnożenia się różnego rodzaju szkodników, dlatego tak niezmierne ważna jest regularna dezynsekcja hoteli Wrocław. Stała kontrola i troska o terminowe przeprowadzanie tego zabiegu, pozwoli na zabezpieczenie całego obiektu przed kłopotliwym towarzystwem.

Nie tylko czysta pościel

Kwestia czystości udostępnianego gościom asortymentu, takiego jak ręczniki, serwetki, pościele czy obrusy, to z pewnością dla obiektów noclegowych najważniejsza sprawa. Jest to coś, co rzuca się od razu w oczy i buduje tak zwane pierwsze wrażenie. Mniej oczywistą sprawą, chciałoby się rzec "niestety",  jest troska o jakość serwowanych posiłków. Dbałość o zdrowe, opatrzone odpowiednimi certyfikatami produkty wysokiej jakości to jedna z najważniejszych zasad zbiorowego żywienia. W czasach, w których coraz więcej osób deklaruje różnego rodzaju alergie i nietolerancje pokarmowe, warto zadbać, by serwowane przez nas posiłki były w pełni bezpieczne. I choć wydawać by się to mogło małą przesadą, to może jednak opłaca się zainteresować, czy pieczywo, w które zaopatruje nas piekarnia, powstaje z mąki wytworzonej w miejscu, w którym wprowadzono procesy takie jak czyszczenie i zaprawianie zboża. W końcu większa troska o gościa to lepszy rezultat w przyszłości.