Kuszące oferty dla poszukiwaczy smaków
Jesteś prawdziwym koneserem smacznego jedzenia i aromatycznych napojów? Nie ma nic lepszego niż wyjątkowe smaki pyszności, których możemy próbować. Często nawet… na własną rękę!
Własna wędzarnia…
Wędzarnia to o tyle prosty temat, że wcale nie musimy kupować jej gotowej. Jeżeli w pobliżu domu mamy możliwość postawienia wędzarni samodzielnie, jesteśmy w stanie zrobić to zupełnie po taniości. Nie musimy łasić się na dużą wędzarnię – mała wędzarnia wystarczy, by móc cieszyć się najróżniejszymi smakami mięs, okadzanych w różnych kompozycjach dymów pochodzących ze spalania różnorodnych wielu drzew. Jak zrobić wędzarnię? Wylej betonową wylewkę pod palenisko – warto kupić gotowy piecyk i długą rurę. Obok zbuduj domek z cegieł klinkierowych i kamieni naturalnych, łącz je za pomocą zaprawy w kształt małego domku ze spadzistym daszkiem i kominem. Przydadzą się szczelne zamykane drzwiczki wyciągania mięska. Ważne, by rura z paleniska „wchodziła” do wędzarni od dołu. I… tyle!
Ewentualnie – piec do pizzy!
Kto z nas nie kocha pizzy? Mało jest takich osób na świecie. Dziś pizzę możesz zrobić sam, jednak w zwykłym piekarniku nie osiągniesz takiego efektu, jakie osiągają najlepsze pizzerie w piecach specjalnie przeznaczonych do wypiekania ciasta. Na szczęście piec do pizzy można też zakupić mniejszy, tak zwany „domowy” – jednokomorowy. Nie jest to drogi wydatek – jeżeli uwielbiasz smak pizzy i całkiem sporo pieniędzy zostawiasz w pizzeriach, na pewno zaoszczędzisz i więcej frajdy mieć będziesz, jeśli przygotujesz swoje ulubione danie zupełnie sam, bez wychodzenia z domu!
A na deser…
Wielu z nas to prawdziwi kawowi specjaliści, bariści – hobbyści. Najczęściej jednak kupujemy już gotowe kawy: wypalane i mielone, ewentualnie ziarna mielimy sami, dzięki temu każda kameralna, romantyczna palarnia kawy ma coraz więcej amatorów. A jednak wypalanie kawy w domu też jest możliwe! Zapewnia cudowny zapach w kuchni, do tego w końcu sami możemy zadecydować o stopniu wypalenia kawy. Jak wypalić kawę w domu? Za pomocą domowego piekarnika, patelni lub woka, maszynki do robienia popcornu lub specjalnych „domowych” maszynek do wypalania. O ile dwie ostatnie metody wymagają posiadania pewnego sprzętu, o tyle narzędzia potrzebne do dwóch pierwszych sposobów są zwykle dostępne w każdej kuchni.
Czy wszystkie te sposoby znaczą tyle, że wkrótce przestaniemy odwiedzać sklepy mięsne, pizzerie i palarnie? Oczywiście, że nie! Wyjście z domu po ulubione specjały też ma swój urok, jednak dziś możemy mieć wybór i przy tym wykazać się kreatywnością. A to zaleta sama w sobie.