Trzy pomysły na współczesną i zdrową kuchnię

Jeśli zastanawiasz się, jak wprowadzić trochę nowoczesności w nudną i tradycyjną kuchnię, której uczyły nas jeszcze nasze babki i mamy – oto trzy proste sposoby. Oczywiście, nie ma nic złego w kuchni tradycyjnej, jednak czasem odrobina innowacyjności nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie: może sprawić, że jeszcze bardziej pokochasz gotować!

Owoce morza i świeże ryby – Kraków i nie tylko

Frutti di mare oraz produkty rybne czy świeże ryby od rybaka wciąż zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Dlaczego tak jest? Przecież jako dodatki – na przykład krewetki czy kalmary – nie tylko potrafią nieco uegzotycznić każdą sałatkę, potrawkę makaronową czy danie z ryżem, ale także zawierają sporo wartości odżywczych, których nie sposób spotkać w innych produktach spożywczych. Białko, kwasy tłuszczowe Omega-3, moc witamin – często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele takich wartości mogą zawierać chociażby dodatki obiadowe. Krewetki, kalmary, ośmiorniczki wystarczy krótko przysmażyć na patelni i dodać do dania głównego, którym nie muszą (ale mogą) być świeże ryby. Kraków to przykład miasta, w którym bardzo łatwo o dostęp do świeżych i mrożonych wysokojakościowych produktów rybnych i owoców morza, jednak nie tylko w dużych miastach o nie łatwo. Sprawdź, jak szeroka oferta fruitti di mare jest w Twoim mieście i urozmaić nieco kuchnię, podając domownikom nie tylko posiłek nowoczesny, ale i w pełni wartościowy.

Danie mięsne? Miód akacjowy!

Jeśli opierasz swoją kuchnię, a szczególnie dania obiadowe, na potrawach mięsnych, nie musisz podawać ich tylko w znany, tradycyjny sposób – wytrawnie, w ciemnym sosie i winie. Jednym z ciekawych pomysłów na to, jak sprawić, by mięso zyskało nietypowy, nieco słodkawy lub słodko-pikantny posmak, to dodanie do marynaty miodu. Naszym typem jest dziś miód akacjowy, który ma wyjątkowo słodki smak. Możesz go łączyć z musztardą i stworzyć sos miodowo-musztardowy, choć polecamy także wersję z chilli lub czosnkiem. Miód uwielbia łączyć się z ostrymi smakami – łagodzi je dla tych, którzy nie przepadają za aż tak pikantną kuchnią, ale jednak cenią delikatny posmak pikanterii. Sosy słodko-pikantne i słodko-kwaśne na bazie miodu to nie tylko metoda na glazurowanie mięsa, ale również świetny pomysł jako dodatek do sałatki (na przykład z owocami morza), ryżu czy na pizzę.

A zamiast piwa… naturalna kombucha

Kombucha to świetny sposób, by chociaż raz na jakiś czas zastąpić czymś napoje alkoholowe lub kawę. Naturalna kombucha dodaje wprawdzie energii, świetnie smakuje i nie czujemy się po niej ciężko. No dobrze, ale czym w ogóle jest taka kombucha? To sfermentowana herbata z tysiącletnią tradycją, która dopiero dziś cieszy się zainteresowaniem wśród Europejczyków, dotarła wreszcie także do Polski. Prawidłowo zaparzona jest pysznym, lekko gazowanym i orzeźwiającym napojem bezalkoholowym o niskiej zawartości cukru, naturalnie zawierającym probiotyki i zdrowe kwasy organiczne. Może występować w różnych smakach, dlatego w sklepach i zakładach fermentacyjnych, gdzie powstaje, każdy może znaleźć kombuchę dla siebie. Warto spróbować, szczególnie jeśli zwykła herbata, kawa lub piwo tak zwyczajnie nam się już znudziły.

Jeśli zastanawiasz się, gdzie możesz dostać naturalny miód lub pozostałe wspomniane naturalne produkty wysokiej jakości, sprawdź, jaka wygląda w Twoim mieście oferta nie tylko marketów, ale również sklepów z żywnością eko (na przykład Bio Market – Kraków). Kupując żywność w takich miejscach, zyskujesz pewność, że produkty, z których korzystasz są świeże, odżywcze i nieprzetworzone w sposób chemiczny. To również cenna wskazówka sprawdzająca się w kuchni współczesnej.