Dla każdego coś... pitnego!
Dieta bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na co dzień powinniśmy odżywiać się rozsądnie i dbać o niezbędne składniki. Od czasu do czasu jednak można sobie pofolgować. Znajdziesz mnóstwo artykułów poświęconych produktom spożywczym i posiłkom. A co z napojami? To im poświęcamy uwagę dziś!
Polska woda mineralna dobra na co dzień
Nie ulega wątpliwości, że jednym z najkorzystniejszych napojów jest woda mineralna. Zgodnie z nazwą jest bogata w minerały, które przysługują się kondycji i odporności organizmu, jak również pracy poszczególnych narządów. Polska woda mineralna reguluje temperaturę ciała, nawilża stawy, cerę i gałki oczne.
Woda stanowi podstawę każdego napoju: kawy, herbaty, soku... Pita bez dodatków sprzyja dbaniu o linię, bo nie dostarcza kalorii. Warto nosić ją przy sobie zawsze, zwłaszcza wiosną i latem lub kiedy planujesz wysiłek fizyczny. Dla smaku możesz doprawić ją świeżymi listkami mięty, plastrem pomarańczy lub cytryny, malinami bądź innymi sezonowymi owocami. To zdecydowanie zdrowsze niż gotowe napoje owocowe z cukrem.
Syropy ekologiczne dla zdrowia i smaku
Nie przepadasz za napojami bez smaku lub chcesz przekonać do picia odpowiedniej ilości wody dziecko? Sprytnym sposobem na rozwiązanie problemu są syropy ekologiczne. Wytwarzane z organicznych, wyselekcjonowanych surowców są korzystne zarówno dla zdrowia, jak i środowiska (wytwarza się je z poszanowaniem fauny i flory). Smak dobierzesz do swoich upodobań albo pory roku. W lecie Twoje menu urozmaici truskawkowy, jesienią imbirowy.
Syropy ekologiczne przydają się nie tylko do picia. Dodasz je do lodów, budyniu, placuszków śniadaniowych. Zamiast słodzić herbatę cukrem, dolejesz łyżeczkę syropu z jagód. Na bazie syropu wykonasz też przepyszne rozgrzewające nalewki na zimę.
Drobna przyjemność na weekend: piwo polskie prosto z rodzimego browaru
Woda z dodatkami jest pyszna, ale nie zastąpi napoju wyskokowego, na który raz na jakiś czas ma ochotę większość dorosłych. Wybierając piwo, warto zwrócić uwagę nie tylko na gatunek i cenę. Kupowanie tego z lokalnego browaru przyczynia się do rozwoju polskiej gospodarki. Im więcej produktów mamy własnych, tym mniejsza staje się potrzeba importowania.
Piwo polskie w niczym nie ustępuje popularnym piwom światowych koncernów. Według entuzjastów piw kraftowych jest wręcz smaczniejsze! Jednym z polskich browarów jest Browar Maryensztadt. Warzenie piw rozpoczął w grudniu 2015 roku i od tej pory nieustannie przybywa mu fanów. Przekonaj się, za co jest lubiany! Oczywiście pod warunkiem, że jesteś pełnoletni. :-)