Miód a odchudzanie – tak czy nie?
Miód znany jest ze swoich cudownych właściwości, ponadto to naturalna alternatywa dla cukru. Możesz go użyć do osłodzenia herbaty lub smarować nim chleb. Czy jednak sprzyja nam w utracie zbędnych kilogramów? Odpowiadamy!
Miód a zdrowa dieta
Miód nie zawsze będzie kolidował z dietą. Choć ma w sobie sporo naturalnych cukrów, a przez to wysoka jest jego kaloryka, jeśli tylko będziemy pamiętać o umiarze, nie powinnyśmy z niego rezygnować. Miód, w tym chociażby królewski miód rzepakowy – zawierający aż 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe – oferuje szereg witamin i minerałów, a także wiele innych korzyści zdrowotnych. Bogaty jest w aminokwasy i enzymy, a także witaminy: A, B2, B6, C, PP i K. Ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne, i, jak każdy miód, przyspiesza gojenie się ran, odżywia też naszą skórę, dobrze działa na włosy i paznokcie.
Minus? Miód jest silnie alergiczny. Najczęstsze reakcje alergiczne to opuchnięcie twarzy, trudności w przełykaniu, zapuchnięte oczy, łzawienie i świąd (nie mylić ze świerzbem; jeśli więc swędzenie skóry i wysypka to jedyny objaw, warto wpierw upewnić się, czy nie mamy tego drugiego. Jak pozbyć się świerzbu? O tym w kolejnych naszych artykułach). Jeśli więc do tej pory nie miałaś z miodem kontaktu, wpierw sprawdź, próbując małych ilości, jak się po nim czujesz. A jeśli nie masz alergii na miód, warto wprowadzić go do codziennej diety ze względu na jego naturalne bogactwo.
Czy na diecie odchudzającej można jeść miód?
Czy wiesz, że 1 łyżka/porcja miodu zawiera aż 64 kalorie, choć nie zawiera tłuszczu?Przyjmujesz również 17 g węglowodanów na porcję. Miód w głównej mierze składa się z fruktozy, cukrów naturalnych, więc jego nadużywanie nie pomoże Ci zwrócić wagi. Nie ma wątpliwości, że miód to nie Chitosan bądź inny preparat wspomagający odchudzanie i nie powinno się oczekiwać od niego takich efektów. Jednak jeśli dopiero chcemy rozpocząć dietę i od tej pory zamierzamy odrzucić słodycze, a szukamy zamiennika dla tony batoników, które jedliśmy do tej pory, herbata z cukrem na deser czy kubek jogurtu z miodem na śniadanie zamiast słodyczy powinien sprawić, że nasze łaknienie cukru spadnie. Zmniejszy się ilość spożywanej dawki węglowodanów, ponieważ miód jest mocno sycący.
Ponadto jeśli żyjemy w stresie, który zajadamy, miód może pomóc nam uzyskać równowagę i spokój. Dzięki niemu nie musimy podjadać „po godzinach”. Łyżka miodu przed snem może wesprzeć nas organizm w uregulowaniu swojej gospodarki, zmniejszyć ogólne łaknienie i pożądanie słodyczy. Miód nie powinien jednak stać się głównym składnikiem naszej diety, nawet mimo swojego bogactwa. Jak zwykle kluczem do sukcesu jest umiarkowanie.