Naturalna słodycz – nigdy za wiele!
Czym zastąpić cukier? W sklepach dostępna jest cała gama słodzików rekomendowanych jako zdrowe zamienniki dla białego cukru. Jeśli więc dużo słodzisz, mogą okazać się szczególnie przydatne w Twojej kuchni. Sprawdź, na które z nich warto zwrócić uwagę!
Miód, stewia, ksylitol, syrop klonowy
Poszukiwanie zamienników cukru do kuchni warto rozpocząć od miodu. Miód zyskuje na popularności coraz bardziej i nic dziwnego, że pojawia się w różnych formach (miód tradycyjny, kremowy, owocowy, z orzechami i na płatkach róż, jako miodki ślubne i tym podobne formy). Miodem śmiało możesz dosładzać śniadania takie jak jogurty i owsianki, także desery i napoje, a nawet sałatki obiadowe. Do tego łagodzi kaszel i dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jest jednak bardzo kaloryczny, dlatego osoby walczące z nadwagą nie powinny z nim przesadzać.
Coraz częściej cukiernicy unikają białego cukru w swoich wypiekach lub oferują nam wybór: tort z cukrem czy bez? Jeśli więc interesują Cię zdrowsze torty – Gdańsk to przykład miasta w którym znajdują się cukiernie oferujące torty pozbawione cukrów lub w wersji wege albo bez glutenu. Nie znaczy to, że wypieki z takich cukierni są pozbawione słodyczy. Cukier można zastąpić w nich na przykład sproszkowanymi liśćmi stewii albo ksylitolem, czyli… cukrem z kory brzozy. Zawiera aż o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier (240 kcal).
Kuracja sokowa – owocowa słodycz
Jeżeli jesteś na diecie lub po prostu chcesz unikać niezdrowego jedzenia albo poszukujesz porcji witamin – świetnym sposobem na to wszystko będzie tak zwana kuracja sokowa. Soki są słodkie jak owoce wykorzystywane w ich produkcji, nie warto o nich zapominać. Nie zawierają dodatkowych substancji słodzących ani konserwantów, które sprawiłyby, że soki będą świeże dłużej niż przez 3 dni, i to nieprzechowywane w chłodzie.
Na szczęście zamiłowanie do naturalnych słodkości pitnych rośnie, a zainteresowanie sztucznie barwionymi napojami zawierającymi słodziki takie jak cukry i aspartam – maleje. Kolejnym dowodem na to jest metoda wyciskania soków Natura Cold Pressed – soki wyciskane technologią cold press powstają poprzez miażdżenie owoców i warzyw, a następnie ich prasowanie. Dzięki temu z owoców i warzyw wypływa woda bogata w witaminy, minerały i inne wartościowe dla naszego organizmu mikroelementy. Nic, tylko osładzać sobie życie sokami!
Możesz również skorzystać z przepisów w kuchni, które zawierają w sobie dodatki takie jak syrop klonowy, syrop daktylowy i melasa. To naturalnie słodkie produkty, które osłodzą Ci wszystkie potrawy i napoje. Cukier biały jest dziś passé, przekonaj się o tym i Ty!