SMACZNIE, ZDROWO I... MIODOWO!
Słodkości nie są zdrowe, dlatego powinniśmy je ograniczać. Jak tu jednak odmówić niedzielnej drożdżówce z kruszonką, kruchemu ciasteczku do kawy czy lodom w upalnym dniu? Na szczęście są tricki, które umożliwiają podawanie słodyczy w zdrowszej formie. Jeden z nich to zastąpienie białego cukru miodem. Jaki rodzaj wybrać i dlaczego? Temu przyjrzeliśmy się w artykule. Zapraszamy!
MIÓD GRYCZANY DO OWSIANKI I MLEKA
Jeden z pysznych i bogatych w korzystne składniki odżywcze miodów to miód gryczany. Wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne, ponieważ ma działanie oczyszczające i wzmacniające, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Wzmacnia również serce. Odtruwa i oczyszcza wątrobę, zapobiegając marskości. Stanowi suplement przy walce z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza. Pomaga się uporać również z niedoborem magnezu. Miód gryczany pobudza układ odpornościowy, w związku z czym warto go jeść regularnie, np. na śniadanie do owsianki. Dzieci mogą przyjmować w połączeniu z mlekiem, jako że sam odznacza się intensywnym zapachem i smakiem gryki.
DLA NIEZDECYDOWANYCH MIODY Z DODATKAMI
Masz ochotę na miód, ale nie wiesz, na jaki się zdecydować? Wypróbuj różnorodne miody z dodatkami, np. z dziką różą, orzechami laskowymi lub szyszką syberyjską. Jaką bazę wybrać? Np. miód akacjowy – delikatny, słodki i doskonały do deserów. W przeciwieństwie do innych miodów przez długi czas pozostaje w stanie płynnym. Miód lipowy z kolei jest polecany na kaszel i przeziębienia. Stosuje się go w różnorodnych schorzeniach układu oddechowego oraz przy stanach zapalnych. On także jest łagodny. Interesujący jest również miód spadziowy o niepowtarzalnym żywicznym posmaku, ciemnej barwie i cudownym aromacie. Ma działanie bakteriobójcze.
A MOŻE... MIÓD WIELOKWIATOWY?
Prawdziwym hitem wśród miodów jest charakteryzujący się różnorodnością smaków i aromatów miód wielokwiatowy. W zależności od rodzaju użytych w nim kwiatów oraz proporcji przybiera różne barwy i konsystencje: od lejącej się po skrystalizowaną. Jest miodem uniwersalnym, więc sprawdzi się w owsiance, mleku, cieście, a także syropach leczniczych.
Pamiętaj, że niezależnie od tego, który miód wybierzesz, nie powinieneś używać go bezkarnie. Miód jest zdrowszy od białego cukru, jednak wciąż wysokokaloryczny. Tylko jedzony z umiarem nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu ani sylwetce. Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne w internecie i przekonaj się, na ile słodkości możesz sobie pozwolić w ciągu dnia. Jedz smacznie, ale z głową!