Zdrowe wybory: ekologiczne, ale nie tylko

Zdrowe wybory: ekologiczne, ale nie tylko

Zdrowa dieta różne przybiera oblicza. Jedni stosują diety tematyczne, np. bezmleczną, beztłuszczową. Inni łączą dietę z filozofią życia: wegetarianie, weganie, witarianie. Jeszcze inni starają się wplatać do codziennego menu zdrowe produkty, choć nie rezygnują wcale z tych "złych". Dziś podpowiemy Ci, w co możesz wzbogacić swój jadłospis, by stał się wartościowy i zdrowy.

Gdzie kupować zdrową żywność (ekologiczną, ale nie tylko)?

W dobie mody na zdrową żywność produkty z tej kategorii znajdują się wszędzie. W dyskontach osiedlowych napotkamy regały ze zdrowymi produktami, w supermarketach zaś całe "zdrowe alejki". Uwaga jednak! W tych miejscach nie pojawia się wyłącznie zdrowa żywność, ale także żywność stylizowana na zdrową, w rzeczywistości zaś nie lepsza od konwencjonalnej przetworzonej. Dlaczego tak się dzieje? Pracownicy dyskontów i supermarketów nie mają wiedzy dietetycznej, a produkty rozkładają na półkach zgodnie z odgórnym zaleceniem. Niestety to na konsumentów spada obowiązek czytania składów i rozumienia ich.

Jeśli nie masz wiedzy dietetycznej albo potrzebne są Ci specjalistyczne produkty, których nie znalazłaś w popularnym sklepie, znajdź w internecie jeden zaufany sklep z ekologiczną żywnością i to właśnie w nim zaopatruj się w żywność. Wyspecjalizowany sklep ekologiczny czy market wegański gwarantują posiadanie w ofercie 100% produktów zdrowych.

Eko żywność na targach

Dobrym miejscem kupowania zdrowych produktów są targi i jarmarki, zwłaszcza ekologiczne. Dostępna tam eko żywność (Kraków ma targ Mateczny, na którym można kupować produkty stacjonarnie bądź online) jest: 1) zdrowa dla organizmu, 2) wyprodukowana w poszanowaniu dla środowiska (również zwierząt), 3) wspiera polskie gospodarstwa rolne i biznesy. Najlepiej znaleźć kilku zaufanych rolników oferujących mięso, jaja, nabiał, owoce i warzywa, przetwory, a nawet pieczywo. Świeże, tradycyjnie wykonywane jedzenie nie tylko lepiej wpływa na organizm, ale również ma wyrazistszy smak bez ulepszaczy i niepowtarzalny zapach. Różnicę w jakości pomiędzy nim a żywnością z supermarketu poczujesz błyskawicznie.

Świeże ryby lepsze niż mięso drobiowe, wieprzowe czy wołowe

Nie od dziś wiadomo, że lepsze niż mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe czy dziczyzna są świeże ryby. Kraków i inne miasta położone na południu Polski zdają się być w najgorszej sytuacji, ponieważ najdalej im do morza. Czy to znaczy, że muszą zadowolić się rybami mrożonymi, wędzonymi i pakowanymi? Nic podobnego! Nawet w granicznych zakątkach kraju można znaleźć dystrybutorów, którzy przez cały tydzień zbierają zamówienia, a następnie w wybranym dniu tygodnia sami jadą nad morze, kupują świeże ryby od rybaków i błyskawicznie przywożą do miasta. Ryby nie są mrożone, a jedynie lodowane. Dzięki temu zachowują witaminy, minerały, białko, tłuszcze omega-3 i inne cenne składniki.

Nie tylko żywność – poznaj eko kosmetyki

"Piękna" dieta zapewnia piękno wewnętrzne (organów, kości), ale i zewnętrzne (skóry, włosów, paznokci). Nie sposób jednak zaprzeczyć, że nawet najpiękniejszej osobie przydają się kosmetyki, chociażby mydło, szampon, pasta do zębów czy antyperspirant. Tu pojawiają się eko kosmetyki, które sprzyjają utrzymaniu piękna w sposób naturalny i zdrowy. Jeśli zastąpimy nimi konwencjonalne kremy, podkłady i kosmetyki kolorowe, nie zniwelujemy efektu, jaki udało nam się osiągnąć zdrową dietą. Warto trzymać się zdrowych wyborów w każdej sferze życia!